Talvisodan aikana viipurilaisille tarjottiin mahdollisuutta jättää rakkaat aarteensa kotiin, josta viranomaiset huolehtisivat ne omistajien perässä evakkopaikkakunnille. Mutta kuinkas sitten kävikään? Todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin perustuva museodraama kertoo unohdetun, koskettavan tarinan sanoin, kuvin, museoesinein ja sävelin.
Näkemiin, Viipuri! on monia taiteen lajeja, musiikkia, esineteatteria ja immersiivisyyttä hyödyntävä esitys, joka elävöittää Suomen historiaa ja tuo 80 vuoden takaiset tapahtumat Viipurissa samaistuttavassa muodossa lähelle tämän päivän ihmisiä. Museodraaman on kirjoittanut kirjailija, taidehistorioitsija Anna Kortelainen. Tarina pohjautuu oikeisiin historiallisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Näytelmässä on esillä Etelä-Karjalan museon kokoelmaesineistöä Viipurin alueelta.
Esityksen kautta katsoja pystyy samaistumaan näytelmässä esiintyviin hahmoihin ja voi kokea museokäynnin voimakkaampana elämyksenä kuin tavallisen museovierailun. Tunnin mittaisen esityksen aikana näyttelijät kuljettavat katsojia museon eri saleissa museoesineiden ympäröimänä luoden kokonaisvaltaisen elämyksen. Näkemiin, Viipuri! -museodraaman ensi-ilta oli Lappeenrannan taidemuseossa 18.8.2021.
Esityksen kesto: 1h, ei väliaikaa
Esityskieli: suomi
Making of -video
Työryhmä
Käsikirjoitus: Anna Kortelainen
Dramatisointi: Anna Kortelainen & Reetta Ristimäki
Ohjaus: Reetta Ristimäki
Musiikin sävellys ja sovitus: Seppo Äikäs
Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo
Pukujen toteutus: Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijat
Esiintyjät: Kari Suoknuuti, Leena Luukkonen, Niina Ahola, Pekka Aalto, Ritva Vanhoja, Seppo Äikäs & Vilma Liikkanen
Kuvat: Dimitri Lisitsyn
Tuotanto: Greta Tuotanto yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa
Tukijat: Kouvolan lakritsitehdas / Timo Nisula, Oskar Öflunds Stiftelse, Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Taiteen edistämiskeskus/Uusimaa sekä Eekoo
Arvostelut
Lappeenrannan museoiden koskettava Viipuri-draama panee pohtimaan sekä Kabulia että omaa suhdetta tavaraan
Esityksessä ilo on karjalaiseen tyyliin pinnassa, vaikka sydän märkänee.
Lue lisää:
Tohtisitko sinä luopua kotiavaimestasi ja rakkaista aarteistasi ja sanoa ”näkemiin”?
Esityskuvia